Dlaczego nie ma konserwantów?
Zgodnie z prawem, w żadnym z soków warzywno-owocowych Kubuś nie ma konserwantów. Konserwantów nie dodajemy także do naszych napojów, „wód smakowych” i musów. Możliwość tworzenia trwałych, bezpiecznych produktów, bez stosowania konserwantów zawdzięczamy procesowi pasteryzacji i odpowiednich technologii rozlewu, jak Top Aseptic, które stosujemy podczas procesu produkcji. Dzięki procesowi pasteryzacji mamy pewność, że nasze produkty są bezpieczne. Proces pasteryzacji polega na gwałtownym podniesieniu temperatury produktu, przetrzymaniu produktu w tej temperaturze w odpowiednim czasie a następnie jego szybkim ochłodzeniu.
Co istotne, pasteryzacja nie powoduje ubytku składników odżywczych – związków mineralnych i makroelementów. Podczas tego procesu niszczone są drobnoustroje i enzymy, które pozostawione w soku będą prowadzić do naturalnego procesu psucia. Dodatkowo pasteryzacja pozwala na jednoczesne utrwalenie i zachowanie właściwości fizykochemicznych: smaku, zapachu i barwy zbliżonych do świeżo wyciśniętego soku, czy przetartych owoców. Dzięki temu możesz mieć pewność że podajesz swojemu dziecku pełnowartościowy produkt. Bo to nie wszystko jedno, co pije Twoje dziecko.